Върховният касационен съд отмени условната присъда на бившия министър на икономиката и

...
Върховният касационен съд отмени условната присъда на бившия министър на икономиката и
Коментари Харесай

Върховният съд отмени условната присъда на Румен Овчаров

Върховният касационен съд анулира условната присъда на бившия министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров, оповестиха от Върховен касационен съд. На първа и втора инстанция в профилирания съд той получи отсрочено наказване от две години затвор за занемареност поради отдаването чартърен на „ Мини Бобов дол “. Така делото би трябвало да бъде преразгледано от различен правосъден състав на Апелативния съд в София.

Върховните съдии смятат, че в неоправдателното решение на въззивния съд са допуснати груби нарушавания като ограничаване на правото на отбрана на подсъдимите и незаконосъобразно извършена доказателствена и аналитична активност. " Апелативният спецсъд се е произнесъл отвън рамките, сложени в обвинителния акт. Допуснал е несъгласие сред диспозитива и претекстовете към присъдата. Поставил е подсъдимите в обстановка едвам от въззивната присъда да схванат какво тъкмо закононарушение са направили. Не е изложил съображения за какво едни доказателства са предпочетени пред други, които им опонират ", аргументира се тричленният състав на Върховен касационен съд.

Съдът отбелязва още, че тезата на обвинението за претърпени щети след сключения контракт за наем сдружението " Мини Бобов дол ", въобще не се поддържа от обвинителния акт на прокуратурата. Според висшите съдии неоправдателните правни заключения на въззивния съд са нищожни до степен на липса на такива, което е съпоставимо с липса на претекстове и съставлява значително процесуално нарушаване.
от Румен Овчаров.

" СЕГА " напомня, че на втора инстанция АСНС призна Овчаров за отговорен в осъществяване на умишлена занемареност, от която са настъпили вреди за над 2,6 млн. лева за „ Мини Бобов дол “. Според първата инстанция някогашният министър в държавното управление на тройната коалиция като принципал на „ Мини Бобов дол “ не упражнил надзор върху активността на изпълнителния шеф на мината Пламен Евтимов. И с контракт за наем били трансферирани изключителните права за рандеман на въглища на частната компания „ Ораново “. Евтимов също е приет за отговорен и е наказан на две години затвор условно с четири години изпитателен период.

Спецсъдът постанови Овчаров да заплати на страната 16,5 млн. лева – на колкото оцени вредите от закононарушението. АСНС обаче дефинира вредите на 2,6 млн. лева и също така отхвърли всички цивилен искове – освен против Румен Овчаров, само че и против Евтимов. След като беше наказан от спецсъда Овчаров дефинира присъдата си като неуместна и поръчкова.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР